Stap voor stap boilies maken

Stap voor stap boilies maken?

Uiteraard is het afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. De methodiek hieronder is een veelgebruikte algemene methode. Je kunt de methodiek en het recept uitbreiden met eigen gedachtes en invloeden. Een groot en leuk voordeel, naast het feit dat het veel goedkoper is dan boilies kopen in de winkel, is de mogelijkheid om te experimenten.Hieronder staat een beschrijving hoe je zelf stap voor stap boilies kunt maken. Met deze stap voor stap boilies maken handleiding, is het maken van boilies een eenvoudige klus. Allereerst gaan we opzoek naar de juiste meelsoorten mix.

De meelsoorten

De keuze voor het soort meelsoorten mix is belangrijk om de boilie uiteindelijk goed te kunnen rollen. Verstandig is om een mix te pakken die voor minimaal 75% uit algemene bestandsmiddelen bestaat. Voorbeelden zijn rijstemeel, rijstebloem, wouwbloem, polentabloem, maïsmeel, tarwemeel, tarwebloem, griesmeel, roggemeel, broodmeel, koekjesmeel, paneermeel, etc.. Je kunt uiteraard ook andere meelsoorten gebruiken en voor meer voorbeelden kun je even op de zak van kant-en-klare visvoer kijken wat daarin wordt gebruikt. De meelsoorten kun je het beste inkopen bij een molenaar (veelal goedkoper) of dierenspeciaalzaak. Hier kun je al veel geld besparen, omdat je veel kunt inkopen, omdat het hoofdbestanddeel van de boilies is.
Voor een proefmix kun je bijvoorbeeld 100 gram tarwemeel, 200 gram polentabloem en 200 gram maïsmeel als basis gebruiken. Het is raadzaam niet direct 10 kilo te maken, omdat je dan weinig kunt spelen met de ingrediënten.
Geur en smaak
Je hebt nu dus reeds 75% van de mix af, maar nu is het nog een meelbal. Je wilt de boilie wat pimpen door er lekkers en smaakversterkers in te verwerken. In de overige 25%, zeg maar 170 gram, van de boilie kun je het meeste spelen.
Bekende smaakmakers in de boilie zijn caseïne (een melkeiwit) vismeel, garnalenmeel, gemalen veevoer, eiwitpoeder, divers fijngemalen vogelzaden, kattenbrokken of hondenbrokken (fijngemalen), vleesmeel, fijngemalen tijgernootjes, gemalen zaden, etc.. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zorg ervoor dat je alles goed fijnmaalt. Dat is uiteindelijk belangrijk om de boilies goed te kunnen rollen. Weeg de hoeveelheden af met een keukenweegschaal.
Mengen van het boiliemengsel
Pak vervolgens een emmer en meng alles goed door elkaar. Ben je tevreden over de proefmix (nadat je deze hebt gemixt, gerold en hebt getest) kun je aan de slag met grotere hoeveelheden. Denk hierbij aan kilo’s, zoals 5 of 10 kilo’s. Verpak ze wel weer in kleinere zakken van 1 of 2,5 kilo. Hierdoor heb je voorlopig genoeg en hoef je niet iedere keer het eerder genoemde te proberen en te testen. Schrijf de ingrediënten op een papiertje, zodat je weet wat en hoeveel je hebt gebruikt.

LET OP: GEBRUIK NOG GEEN VOCHTIGE INGREDIËNTEN

Eieren verwerken

Nu de mix klaar is en klaarstaat in zakken, moet de mix worden verwerkt met eieren en mogelijk water. Houdt ongeveer de volgende regel vast: 2,5 kilo mengsel en 20 eieren. Veel blogs en tijdschriften hebben het over 1 ei per 100 gram, maar dit werkt nu optimaal. Wil je het deeg wat losser maken, gebruik dan water. Ook wanneer je reeds eiwitpoeder in je mix hebt verwerkt is dit een betere optie, anders worden het wel heel veel eiwitten. Je kunt de eieren gewoon in de supermarkt kopen, maar je kunt deze ook inslaan bij de boerderij of eierboer. Bij de laatste kun je veelal afgekeurde eieren kopen, die uiteraard in veel gevallen veel goedkoper zijn dan de supermarkt.
Klutsen en flavour toevoegen
Neem een emmer en sla hierin de 20 eieren kapot. Uiteraard zonder schil. Geen ramp wanneer een klein stukje in de emmer terechtgekomen is, maar het is niet optimaal natuurlijk. Gebruik je een flesje flavour, voeg deze dan nu toe aan het mengsel. Flavour is vaak geconcentreerd, dus lees goed hoeveel je erbij moet doen. Kom je hier niet tot moeilijk achter gebruik dan circa 2-3 milliliter per 500 gram. Uiteraard kun je ook zonnebloemolie, maïskiem olie, visolie of andere oliën toevoegen. Deze kun je gewoon in de supermarkt kopen. Gebruik circa 8-12 milliliter olie per 500 gram.
Indien je andere vloeibare ingrediënten wilt toevoegen moet je het nu toevoegen. Pas wel op dat je niet teveel vloeibare middelen toevoegt anders ondervindt je problemen tijdens het rollen. Wil je veel meer oliën en dergelijke toevoegen haal dan de hoeveelheid eieren naar beneden of de milligrammen per ingrediënt naar beneden.
Meng het mengsel voorzichtig door elkaar. Dit kan met een mixer, maar zet deze op de laagste stand. Je kunt door luchtinslag problemen krijgen bij het draaien van de boilies.

Mengsel en boiliemix

Voeg aan de mengsel in de emmer nu de droge boiliemix toe. In dit verhaal ging het om een boiliemix van 2,5 kilo. Aangeraden wordt niet veel grotere hoeveelheden in één keer te maken. Niet alleen blijven de boilies verser (minder voorraad) maar is het ook eenvoudiger het mengsel te mixen en de boilies te rollen. Laat de bol vervolgens even rusten, zodat het vocht goed kan intrekken. Niet te lang, want anders droogt deze weer uit. Leg de dikke bol deeg weer terug in een afgesloten zak, om uitdroging te voorkomen.
Is het deeg nog te stevig? Voeg dan bijvoorbeeld een beetje water toe. Het is belangrijk de hoeveelheid water die je toevoegt af te meten (met een maatbeker bijvoorbeeld) en te noteren. In de toekomst kun je dan beter afmeten en mogelijk aanvullen met een olie of ei.
Worsten rollen
Houdt allereerst een handdoek onder de kraan en knijp deze goed uit. Deze moet je na het rollen van de worsten hierover heen leggen om uitdroging te voorkomen.
Nu het mengsel af is kun je het deeg gaan bewerken. Neem een platte ondergrond en maak ‘worsten’ deeg van circa 40 centimeter en circa 3-4 centimeter dik. Zorg dat het egale rollen zijn, dat wil zeggen even dik. Leg de rollen van circa 40 centimeters op een plateau en leg hier de licht natte handdoek op. Dit voorkomt uitdroging.

De boilies rollen

Nu kun je natuurlijk ook zelf direct balletjes rollen, maar wanneer je 2,5 kilo gaat verwerken is dit een enorme klus. Er zijn bij hengelsportwinkels ook rolplanken te verkrijgen, speciaal voor het zelf maken van boilies. Hieronder maken we gebruik van deze rolplanken, aangezien dat vele malen effectiever is dan het handmatig zelf rollen van de boilies.
Wrijf de rolplank aan beide kant een beetje in met het vochtige mengsel, zodat de rollen niet aan de planken blijven kleven. Leg de onderste plank op tafel. Bij de hengelsportwinkel is ook veelal een boiliespuit te vinden. Er is een handmatige boiliespuit en boiliespuit met behulp van luchtdruk te vinden. De eerder gerolde worsten van 40 centimeter passen veelal precies in de boiliespuit (kijk vooraf even op de verpakking wat de afmeting dient te zijn voor het rollen). Op de voorkant moet een kop worden geschroefd. Het kan voorkomen dat je de kop zelf nog moet afschroeven. Afhankelijk van de diameter van de boilieplank, snijd je de gewenste afmeting. Het liefst één millimeter kleiner dan de diameter van de boilieplank. Dat wil zeggen is de diameter (de dikte van de boilieballen die eruit komen) 19 mm, snijdt dan de spuitkop af op 18mm.
Spuit vervolgen het deeg op de onderkant van de rolplank. Uiteraard niet in de diametergleuven, dat wil zeggen in de banen op de rolplank (staat in de beschrijving op de rolplank hoe dit moet worden neergelegd). Maak in het begin één deegrol en wanneer het beter gaat kun je er meer (3 à 4) tegelijk maken. Leg vervolgens de bovenkant van de rolplank recht op de onderkant van de rolplank. Druk vervolgens op de bovenkant en druk vervolgens steeds harder, terwijl je tegelijk een heen-en-weer beweging maakt. Hierdoor kreeg je echte balletjes. Dit alles staat ook veelal op de verpakking uitgelegd.
Neem de bovenkant eraf en je ziet allemaal kleine balletjes in de rolplank.

Boilies koken

Het beste kun je een oude frituurpan gebruiken. Waarom? Omdat bij een frituurpan altijd een mandje zit inbegrepen. Dit is voordelig en maakt het koken makkelijker. Zorg dat de frituurpan vetvrij is en dat er alleen water in de pan zit. Wanneer het water kookt kun je de boilies toevoegen.
Kook de boilies 2 tot 4 minuten in kokend heet water gaar en haal deze uit de frituurpan of andere pan die je gebruikt. In de tussentijd kun je bijvoorbeeld de nieuwe rollen op de rolplank spuiten uit de spuitzak en de boilies rollen. Haal het mandje na de 2-4 minuten uit het water en plaats de balletjes in een zeef boven bijvoorbeeld een emmer. Hierdoor kunnen ze verder uitlekken. Vervolgens herhaal je dit totdat het mengsel op is.

De boilies drogen

Het is belangrijk dat de boilies goed kunnen drogen. Ze moeten voldoende ruimte hebben, waardoor je ze niet op elkaar moet lagen drogen anders gaan ze aan elkaar zitten. Je kunt zelf droogrekken maken met gaas of je kunt meerdere emmers en zeven gebruiken. Dit is erg belangrijk om de hardheid te krijgen die de boilies moeten krijgen.
Schoonmaken en invriezen
Nadat je alle boilies hebt gekookt en zo neer hebt gezet dat ze kunnen drogen (dat wil zeggen het liefst in een zeef of op gaas). Laat de boilies minimaal 8-12 uur drogen in een goed geventileerde ruimte. Dit kan in de bijkeuken, schuur of zolder bijvoorbeeld. Na deze tijd kun je de boilies per kilo of per pond verpakken in een plastic zak en in de vriezer bewaren. Hierdoor blijven ze goed. Zo kun je ook overigens voeren, gewoon ingevroren.
Aanmerkingen stap voor stap boilies maken?
Heb je aan- of opmerkingen op de handleiding ‘stap voor stap boilies maken’? Dan horen wij dat graag. Ook wanneer je een lekker boilierecept hebt of een andere handige tip hebt, kun je hieronder een ander en ons helpen bij het zelf maken van de boilies. Heb je de handleiding ‘stap voor stap boilies maken’ gedaan? Laat het ons hieronder dan weten!

Weet je zelf een goed recept, post deze dan zeker !!!

Translate »