Oorsprong van de karper

Oorsprong van de karper

Er bestaat een sterke consensus over het oorspronkelijke leefgebied van de karper. Dat is het gebied van de rond de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en het Aral Meer. Vooral in de delta’s van Donau, Illi en de Oeral komt de karper veel voor. Vandaar heeft de karper zich al dan niet met behulp van de mens verspreid van de delta van de Rijn tot aan de Amoer in Noord China en zijn een oostelijke en een westelijke ondersoort ontstaan. Recent genetisch onderzoek heeft aangetoond dat de boerenkarper een wilde karpersoort is die gerekend kan worden tot de wilde Europese karper. De karper heeft het imago van een vis van stilstaand water maar komt in feite van nature voor in rivieren en rivierdelta’s waar hij zich voortplant in overstromingsvlakten.
De oudste archeologische resten van de karpers dateren waarschijnlijk uit de twaalfde eeuw. Bij Houten zijn resten van karper gevonden uit materiaal dat op grond van aardewerkdatering uit de elfde of twaalfde eeuw stamt. De eerste historische gegevens zijn wat later; uit 1342.
Er is geen zekerheid over de manier waarop wilde karpers het Rijnstroomgebied hebben weten te bereiken. Oorspronkelijk werd gedacht dat de karpers door de Romeinen en later de kloosterlingen ingevoerd zijn. Gezien de lange periode tussen het begin van de romeinse visteelt en de eerste vondsten van karper in de twaalfde eeuw zou het voor de hand liggen dat de boerenkarpers dan sterke gelijkenis zouden vertonen met de kweekkarpers die we nu kennen en niet met wilde karper. Genetische en morfologische eigenschappen weerspreken dat. Het meest waarschijnlijk is dat wilde karper uit de Donau via onbekende weg ergens in de Middeleeuwen het Rijnstroomgebied heeft weten te bereiken en zich via de rivier verder heeft verspreid.
Een alternatief is dat de karper al sinds prehistorische tijd als relictpopulatie aanwezig was, maar dat zou dan ondersteund moeten worden met archeologisch materiaal. Gezien de goede conservering van visresten in het Westen van Nederland en het aantal opgravingen dat al is gedaan ligt dat zeker niet voor de hand. Prehistorische aanwezigheid van de meerval, brasem,aal en steur is wel aangetoond.
De wilde karpers kwamen tot het begin van de twintigste eeuw veel in de rivieren en het IJsselmeer voor, maar door de massale uitzettingen van gekweekte karpers in de twintigste eeuw trad al snel vermenging met gekweekte karpers op. Tegenwoordig wordt op de grote rivieren geen wildtype karper meer gevangen.
Wilde karpers staan op de Europese lijst van bedreigde diersoorten. Het is dus belangrijk dat er duidelijkheid ontstaat over de status en de verspreiding van de Nederlandse wilde karper. Ook in Nederland wordt de boerenkarper waarschijnlijk bedreigd door vermenging met grote hoeveelheden uitgezette karpers.

Karpervijvers.be, verleent u hierbij graag toegang tot onze website en heeft als doel alle vijvers in u omgeving in kaart te brengen, wij puliceren listings, blogs, vlogs, recepten, informatie teksten, afbeeldingen en andere materialen die door karpervijvers en derden zijn aangeleverd. Karpervijvers behoudt zich daarbij het recht voor op elk moment de inhoud aan te passen of onderdelen te verwijderen zonder daarover aan u mededeling te hoeven doen.

De informatie op de Website is bedoeld als vrijblijvend en niet als een concreet aanbod om een overeenkomst te sluiten. En heeft als doel eindelijk eens een globaal overzicht te krijgen over het vijveraanbod.

Beperkte aansprakelijkheid
De op de Website aangeboden materialen worden aangeboden zonder enige vorm van garantie of aanspraak op juistheid. Deze materialen kunnen op elk moment wijzigen zonder voorafgaande mededeling van Karpervijvers,

Gebruikers kunnen zelf inhoud plaatsen op de Website. Karpervijvers oefent hierop geen voorafgaande controle of redactioneel toezicht uit. Karpervijvers zal klachten over gebruikersinhoud serieus onderzoeken en waar nodig ingrijpen. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier.

Mar-Pêche

0.0

De mooie, 9 hectare grote vijver  Mar-Pêche, oorspronkelijk genaamd Lac du Martin-Pêcheur, ligt in

Location: 89340 Chemin des Huit Arpents, Villeneuve-la-Guyard, FranceWebsite: http://www.lesbeauxlacs.netPhone: 07803 813314

Le Clos des Lacs

0.0

Het 6-hectare grote Franse betaalwater Le Clos des Lacs ligt in een schitterende bosrijke omgeving

Location: Le Clos Des Lacs, 77126 Châtenay-sur-Seine, FranceWebsite: http://www.leclosdeslacs.comPhone: 0033671340310

Etang des Abysses

0.0

Informatie: De vijver van de Abyss  is een prachtig  meer  van acht hectare in het hart van een

Location: ETANG DES ABYSSES, Route D349.2, Pontgouin, FranceWebsite: www.etang-des-abysses.fr

Etang Marco

0.0

Het betaalwater Etang Marco ligt in het noordoosten van Frankrijk nabij de plaats Metz naast de

Location: Etang MarCo, Jouy-aux-Arches, FranceWebsite: http://www.peche-carpe.euPhone: +33 6 49 80 00 66

Etang du Chamois

0.0

Deze voormalige grindgroeve is ongeveer 6 ha groot en ligt er vrij natuurlijk bij, omgeven door

Location: Unnamed Road, 77910 Germigny-l'Évêque, FranceWebsite: http://etangduchamois.free.frPhone: 06.17.49.64.00

Etoile lake

0.0

Etoile-lake in de prachtige Somme-vallei en is een vriendelijke onderneming die er alles aan doet om

Location: 80890 Condé-Folie, FranceWebsite: http://www.etoilelake.net/index.htmlPhone: 01438 230614

L’étang Sauvage

0.0

Een fantastische vijver voor karpervissers en roofzuchtige jagers, dit privédomein beslaat 8 hectare

Location: Chemin de la Prairie, 02300 Viry-Noureuil, FranceWebsite: http://www.letangsauvage.com/

Etang de Pin

0.0

Sportfishing Center karper en steur sinds maart 2015 De pijnbomen vijver (letterlijk vertaald) is

Location: 4 L'Étang de Pin, 18150 La Guerche-sur-l'Aubois, FranceWebsite: http://etangdepin.frPhone: 06 82 15 82 79

Etang de monplaisir

0.0

Het meer van Monplaisir, dat enkele kilometer buiten het dorpje Bruyères in een schitterende

Location: Étang de Monplaisir, Bruyères, FranceWebsite: https://www.tourisme-bruyeres.com/decouvrir/Phone: 06 03 52 11 34 - 03 29 50 19 03
Translate »