Hoe een Ronnie Rig maken

De Ronnie-rig was cruciaal in de vangst van enkele van de grootste karpers in  België en elders de laatste paar jaren. De immense hooking-eigenschappen en het vermogen om zichzelf te resetten hebben het tot een rig gemaakt die zoveel top karpervissers vandaag niet meer kunnen missen.

Tot vrij recent hadden de meesten van ons echter nog nooit van deze rig gehoord. Wanneer je echter de verbazingwekkende hooking-mechanisme ervan begrijpt, is het nauwelijks verrassend dat het geheim werd gehouden.

Deze rig is vergelijkbaar met de 360-rig, met behulp van een micro rig swivel om een ​​pop-up boilie aan de haak te bevestigen, maar door de grotere lengte van de gebogen haakschacht en  gebruik te maken van een kwik change draaibare swivel en krimpkous, die recht trekt wanneer de vissen worden gehaakt, heeft ertoe geleid dat de bezorgdheid over mondbeschadiging en haken die het net van het landingsnet raken wordt verwijderd.

De Ronnie-rig is in wezen een laag gelegen pop-up rig, waardoor de boilie op een subtiele manier recht boven de bodem kan zitten, waardoor het ideaal is als er niet te veel onkruid of puin is.

De micro rig swivel laat de boilie 360 ​​graden van de haak draaien en de gebogen haak die van de krimpbuis zwenkt en de quick lock-wartel zorgt ervoor dat de rig ook gemakkelijk kan draaien. Het tuig kan te allen tijde zijn agressieve haakpositie behouden, maar heeft vrijwel geen kans op verwarring. Dit maakt de Ronnie-rig zo briljant.

Hoe een Ronnie Rig maken

 

Om de constructie te maken, hebt u  het volgende materiaal nodig:

  • een gebogen haak  maat 4 of 6 (Korda Kaptor Wide Gap )
  • een Kwik Change Swivel (draaibaar)
  • een haakstopper (of 2 indien u de tussen gelegen afstand wil bepalen)
  • een micro-swivel
  • kneedbaar lood Kneedbare putty  (FOX edges power grup rig putty)
  • krimpkous, tube
  • Onderlijn ( en eventueel nog extra sinkers voor om de onderlijn

Stap 1


Snijd een stukje krimpkous van ongeveer een cm lang en schuif deze over het oog van de haak richting kromme schacht.

 

Stap 2

Neem een ​​kwik change wartel en plooi deze een iets open, dan zal deze makkelijker  door het oog van de haak gaan (kijk steeds goed bij het aankoop van het materiaal dat deze passen, ik vraag meestal in de winkel om te kijken als alles past, men spreekt tegenwoordig dikwijls bij andere producenten over verschillende maten, bv hooksize, diameter krimpkous mm , inch maat , de maat van de haakstoppers, zeker als je niet alles gebruikt van een fabrikant, of indien de winkel niet je vertrouwde merk op stock heeft)

Stap 3

 

Klik de kaak in de wartel,zeker voorzichtig zijn met de haak in te schuiven.

Stap 4

 

Duw de krimpbuis door de schacht van de haak, over het haakoog en over de loop van de kwik change swivel.

Stap 5

Stoom de krimpbuis vervolgens over een ketel om de krimpbuis op zijn plaats te fixeren, of gebruik een aansteker, als indirecte warmtebron.

Stap 6

Schuif de micro-swivel op de haak

Stap 7

Duw de rubberen hookstopper op de haak die ervoor zorgt dat de beugel op de haak blijft hangen en geeft de haak extra beweging die helpt bij de haakmechanismen wanneer de karper het aas oppakt.

 

Stap 8

 

Bevestigde een pop-up boilie aan de micro rig swivel met behulp van aas floss en zet de boilie vast door de aaszijde naar beneden te laten zweven met een aansteker. Of gebruik oude visdraad;-)

 

Stap 9

Om de rig perfect in evenwicht te houden, neem je wat kneedbaar lood en masseer je het zorgvuldig rond de krimpkous , test steeds in een glaswater de eigenschap van de rig, sommige pop-ups hebben een hoger drijf vermogen dan de andere. Zo weet je steeds dat je rig correct is voor dat hij het water in gaat.

Stap 10

Bevestig tenslotte je onderlijn aan je constructie. Veel succes met de vangst !!!

Dit artikel is als eerst gepost op www.karpervijvers.be

Translate »